Wat maakt een toetsenbord een medisch toetsenbord

Vandaag de dag zijn computers niet meer weg te denken uit de medische wereld. Klantgegevens worden bijgehouden, behandelingen en patiëntendossiers. Uiteraard kan er niet worden gewerkt zonder toetsenbord. Medisch personeel gebruikt deze vaak in omgevingen waar strenge normen gelden voor wat betreft hygiëne. In bepaalde gevallen moet al het medische apparatuur steriel zijn. Conventionele toetsenborden mogen in de meeste gevallen niet worden gebruikt. Er is daarom behoefte aan speciale, medische toetsenborden. Maar wat maakt een toetsenbord nu een medisch toetsenbord? Waaraan moeten deze hygiënische toetsenborden in de eerste plaats voldoen en waar moet u op letten bij de aanschaf daarvan?

Het medisch toetsenbord

Medische toetsenborden onderscheiden zich ten opzichte van conventionele toetsenborden vooral in het gemak waarmee men deze kan reinigen. Ze zijn waterproof. Omdat ze waterdicht zijn, is het reinigen met water en medische reinigingsmiddelen gemakkelijk. Vaak gebruikt men ook desinfecterende middelen om alle bacteriën die aanwezig zijn te doden. Deze toetsenborden worden vooral gebruikt in de medische wereld maar ook in industriële omgevingen. Straks meer over de eigenschappen waaraan een medisch toetsenbord moet voldoen. Nu eerst wat cijfers die aantonen dat deze toetsenborden onmisbaar zijn in medische omgevingen en zelfs door het WIP (Werkgroep Infectie Preventie) op bepaalde werkplekken en omgevingen waar hygiëne hoog in het vaandel staat, verplicht zijn te gebruiken.

Schrikbarende cijfers na onderzoek

Toetsenborden zijn een bron van bacteriën en menig infectieziekte wordt hierdoor veroorzaakt. Er is dan ook de nodige onderzoek naar gedaan. Vooral in ziekenhuizen, tandartspraktijken en andere medische omgevingen, moet de patiënt extra beschermd worden tegen onheil van buitenaf. Vaak is er sprake van ingrepen waarbij de patiënt behandelingen ondergaat die extra risico’s met zich meebrengen, met name op het gebied van infecties en andere overdraagbare ziekten. Op een doorsnee toetsenbord bevinden zich zo’n 35.000 bacteriën en dat per vierkante centimeter! Daarbij scoren toiletbrillen relatief gunstig, want met zo’n 130.000 bacteriën per vierkante centimeter zijn deze lang niet zo ziekteverwekkend. Na onderzoek van AOL zijn toetsenborden ware vuilnisbakken. Per maand wordt ongeveer twee gram vuil opgehoopt. Dit vuil is voor het overgrote deel afkomstig van (hoofd)schilfers en uit de neus en oren. Nu u deze cijfers weet, is het voor u vast prioriteit nummer één geworden om een medische toetsenbord aan te schaffen.

Eigenschappen waaraan een medisch toetsenbord moet voldoen

  • De toetsenborden zijn naadloos afgesloten. Stof en vuil kan nergens in doordringen.
  • Dergelijke apparaten zijn waterproof. Waterdicht dus en daardoor kan men ze reinigen met water.
  • De bovenkant van het toetsenbord is vlak, zodat het gemakkelijk gereinigd kan worden.
  • Vaak is de behuizing bovendien voorzien van een speciale coating. Dit is antibacteriële nano-zilver coating die er vooral voor zorgt dat bacteriën geen kans zien zich te hechten aan het oppervlak.
  • Fabrikanten gebruiken zogenoemde ‘touch knoppen’ of ‘low-travel keys’. Deze liggen laag in het toetsenbord en zijn daardoor gemakkelijk schoon te maken.
  • Een medisch toetsenbord wordt zo ontworpen, dat het gereinigd kan worden met alle medische schoonmaakmiddelen die zijn goedgekeurd als medische desinfecteermiddelen.
  • Een aan/uit schakelaar maakt het mogelijk dat het toetsenbord grondig kan worden gereinigd, zonder dat er per ongeluk toetsaanslagen worden gemaakt.
  • Met backlight kan worden gewerkt in donkere ruimten (niet perse noodzakelijk en lang niet alle hygiënische toetsenborden beschikken hierover).
  • Cleaning alert is een erg handige optie die de meeste medische toetsenborden standaard hebben. Dit systeem registreert of het toetsenbord voldoende wordt schoongemaakt. Is dit niet het geval, dan wordt de gebruiker daaraan herinnert.

Waarom een hygiënisch toetsenbord bestellen?

Deze toetsenborden zijn noodzakelijk in bepaalde omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan operatiekamers in ziekhuizen of in de behandelkamer van de tandarts. Deze toetsenborden komen soms in aanraking met bloed, speeksel en andere lichaamsstoffen binnen de spatzone. U kunt zich daarom wel voorstellen dat toetsenborden (maar ook muizen en monitors) zeer grondig en vooral vaak gereinigd moeten kunnen worden met medische schoonmaakmiddelen. Conventionele toetsenborden zijn niet geschikt voor dergelijke reinigingsmethoden. Een medisch toetsenbord heeft als positieve eigenschap dat ze waterdicht zijn. Daardoor kan men ze schoonspoelen met water en zeep. Ze kunnen zelfs blootgesteld worden aan desinfecterende producten, waaronder alcohol. Vandaar ook dat deze toetsenborden niet meer weg te denken zijn uit ziekenhuizen, tandartspraktijken, de voedingsindustrie en diverse laboratoria. Draagt u zorg voor een optimale veiligheid van uw patiënten? Dan werkt u met medische toetsenborden zodat u optimaal aan infectiepreventie doet.

Gebruikersgemak

Tegenwoordig is dit type toetsenbord zo ontworpen, dat het typegemak en comfort niet verloren gaat. Ondanks dat de nadruk wordt gelegd op hygiënepreventie. Doorgaans ervaren gebruikers hetzelfde gemak als met conventionele toetsenborden het geval is. Daarbij wordt extra aandacht aan de toetsaanslag besteed.

Reinigingsmiddelen

Maakt u gebruik van reinigingsmiddelen die voor medisch gebruik zijn toegestaan door o.a. het WIP (Werkgroep Infectie Preventie)? Een goed toetsenbord voor medisch gebruik kan worden gereinigd met deze reinigingsmiddelen. Denk aan desinfecteermiddelen zoals alcohol, chlooroplossingen en soortgelijke oppervlaktereinigers. U kunt het toetsenbord hierin onderdompelen of onder stromend water houden. Let op: Niet alle toetsenborden kunnen ondergedompeld worden. Er is verschil in afwasbare toetsenborden en toetsenborden die kunnen worden ondergedompeld. Een aan- en/uit schakelaar zorgt ervoor dat de gebruiker het toetsenbord niet constant hoeft los te koppelen om het te reinigen. De knoppen worden namelijk geblokkeerd, zodat ze niet gebruikt kunnen worden. Ze zijn tevens zo ontworpen dat ze tegen stoten en vallen kunnen.

Vervanging voor medische toetsenborden

Niet iedereen vindt het even prettig om een extra medisch toetsenbord te gebruiken. Dit is met name het geval voor medici die werken met een laptop. Soms is er weinig extra bureauruimte beschikbaar en moet er voor een andere oplossing worden gezorgd. Naar ons idee zijn ze minder effectief maar een optie is dan om een antimicrobiële membraam te gebruiken. Dit is als het ware een plaat die men bovenop de toetsen kan leggen. Daardoor zijn de toetsen en het toetsenbord beschermd tegen vloeistoffen en vuil. Niet het gehele toetsenbord is met een dergelijk membraam beschermd. De zijkanten blijven gewoon open. Deze platen zijn wel gemakkelijk schoon te maken. Toch is het gebruikersgemak minder goed dan wanneer u gewoon een medisch toetsenbord gebruikt.

Welk toetsenbord kiezen?

Omdat er nogal wat diverse toetsenborden op de markt zijn gebracht die geschikt zijn voor medisch gebruik, kan het lastig zijn om het beste product te vinden. In principe voldoen alle toetsenborden die volgens de normen IP66 en IP68 zijn geproduceerd, aan de strengste eisen.

Geef een antwoord