Waar moet een medisch toetsenbord aan voldoen?

Afwasbare toetsenborden worden nogal eens verwart met medische toetsenborden. Maar er is wel degelijk verschil tussen deze twee soorten. Heel veel zelfs. Laten we direct met de deur in huis vallen. Hieronder leest u namelijk waaraan een goed medisch toetsenbord moet voldoen. Daarbij letten we vooral op de regels die het WIP (Werkgroep Infectie Preventie) heeft opgesteld.

8 eisen waaraan een medisch toetsenbord moet voldoen

Misschien het belangrijkste van alles: Zorg ervoor dat u een toetsenbord koopt die volledig is afgesloten. Zowel de toetsen als het toetsenbord zelf moet naadloos op elkaar zijn aangesloten. Alleen dan kunt u het medische toetsenbord onderdompelen in bijvoorbeeld een schoonmaakoplossing.

Het toetsenbord in kwestie moet volledig glad zijn. Dat wil zeggen: Er bevinden zich geen plekken die moeilijk te bereiken zijn en waar bacteri├źn en virussen (ook na reiniging) zich kunnen nestelen.

Niet onbelangrijk is dat het materiaal van waaruit het product is gebouwd, keer op keer kan worden behandeld met desinfecteermiddelen. Zelfs als dit middelen zijn die bekend staan vanwege hun agressieve eigenschappen zoals chloor en alcohol.

Toetsenblok: Voorkom dat u per ongeluk de toetsen gebruikt tijdens uw schoonmaakritueel. Met toetsen die blokkeerbaar zijn middels een toetsenblok (key lock), voorkomt u dat u per ongeluk tijdens het reinigen gegevens wijzigt of wist.

Misschien niet iets waar u meteen rekening mee houdt, maar de kleur van het toetsenbord is wel degelijk belangrijk. Schaf een witte, medische toetsenbord aan. Want daarop is vuil goed zichtbaar.

Het toetsenbord moet daarnaast tegen de nodige schokken bestand zijn.

Hygi├źne staat voorop maar wat niet vergeten mag worden, is dat een toetsenbord vooral goed gebruikt moet kunnen worden. Vooral als belangrijke gegevens snel en correct ingevoerd moeten worden, of indien er veel pati├źntgegevens getypt moeten worden, is een toetsenbord die comfortabel is in gebruik wel zo handig. De toetsen moeten gemakkelijk te gebruiken zijn en de toetsaanslag moet soepel aanvoelen.

Lang niet altijd zijn alle toetsenborden voor medisch gebruik voorzien van een speciale beschermlaag, ook wel coating genoemd. Maar toch helpt dit enorm om bacteri├źn de kans te ontnemen zich te hechten aan het materiaal en de toetsen. De coating is meestal gemaakt van speciale antibacteri├źle nano-zilver coating. Zonder deze coating zijn medische toetsenborden ook prima schoon te houden maar deze coating maakt het mogelijk om nog sneller en effectiever de apparaten te steriliseren.

Werkplek schoon houden

Stof en bloed maar ook smeer, etensresten en smerige vingers, zijn enorme infectiebronnen. Voorkom dat uw pati├źnten maar ook uzelf ge├»nfecteerd worden. Niet alleen uw computer en toetsenbord die u in medische ruimten gebruikt moet u regelmatig ontsmetten, ook uw werkplek moet er altijd netjes en schoon uitzien. Werk daarom hygi├źnisch verantwoord.

IP68

Toetsenborden die volgens een bepaalde medische norm zijn ontworpen, beschikken over de IP68 norm. Deze norm geeft aan dat het product veilig te gebruiken is in medische omgevingen. Zodoende worden pati├źnten beter beschermd. Deze norm bepaalt onder meer dat apparaten in ziekenhuizen en andere medische instellingen, moeten voldoen aan hygi├źneregels. Zo mag stof bijvoorbeeld in geen enkel apparaat binnendringen. Toetsenborden moeten daarnaast onder te dompelen zijn in water gedurende een langere periode, zonder dat het apparaat beschadigingen oploopt.

Welke schoonmaak- of reinigingsmiddelen gebruiken?

Een medisch toetsenbord voldoet niet aan de hygi├źnestandaarden indien het niet met regelmaat wordt schoongemaakt. Een intensieve reiniging waarbij alle bacteri├źn en virussen worden gedood, vindt alleen plaats indien er medische schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Deze schoonmaak- of reinigingsmiddelen moeten wel goedgekeurd zijn voor gebruik door het WIP. Dit is de Werkgroep Infectie Preventie. Toetsenborden die gebruikt worden in ziekenhuizen (op operatiekamers), in tandartspraktijken, laboratoria en andere medische instellingen, moeten gereinigd kunnen worden met desinfecteermiddelen. U kunt denken aan chlooroplossingen of alcohol. Het moet daarnaast mogelijk zijn de apparaten onder te dompelen in schoonmaakoplossingen. Maar niet ieder medisch toetsenbord kan worden ondergedompeld. Sommige varianten kunnen alleen worden afgenomen met een vochtige doek, of onder de kraan worden gehouden. Zorg er in elk geval voor dat u een toetsenbord aanschaft waarvan de toetsen geblokkeerd kunnen worden. Deze kunt u reinigen zonder dat u per ongeluk data invoert, wijzigt of verwijderd.

Draadloos of met snoer?

Om er 100% zeker van te zijn dat u alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt om infecties door slechte hygi├źne te voorkomen, kan u het allerbeste een draadloze toetsenbord aanschaffen die geschikt is voor medici en medisch personeel. Want ook op snoeren blijven bacteri├źn achter die vervolgens voor nare infecties kunnen zorgen.

Vergeet nooit meer uw toetsenbord te desinfecteren!

In alle drukte kan het nog wel eens gebeuren dat u vergeet uw toetsenbord met regelmaat te cleanen. Dat is natuurlijk niet handig. Vooral niet wanneer uw ziekenhuis, tandartspraktijk of andere medische instelling er alles aan moet doen om de veiligheid van pati├źnten te waarborgen met name op het gebied van hygi├źnepreventie. Er zijn speciale, medische toetsenborden die zijn voorzien van een handige functie. Deze houdt in de gaten wanneer u voor het laatst uw toetsenbord hebt schoongemaakt. Het registreert wanneer u dit eens een keer vergeet te doen. We hebben het over toetsenborden met een z.g. ‘cleaning alert’. Daarmee vergeet u nooit meer op gezette tijden uw toetsenbord grondig te reinigen of ontsmetten. Bedenk dat op een doorsnee toetsenbord al gauw 400 maal zoveel bacteri├źn leven dan op de gemiddelde Wc-bril. Om te voorkomen dat uw pati├źnten infectiegevaar lopen, is het regelmatig reinigen van dit apparaat dan ook noodzakelijk. Wanneer u het toetsenbord in een medische ruimte gebruikt, binnen de spatzone van de pati├źnt (bijvoorbeeld in een tandartspraktijk), is het aan te raden om na elke behandeling het toetsenbord te reinigen. In alle andere gevallen voldoet het twee maal daags reinigen.

Veel soorten toetsenborden

Er zijn nogal veel verschillende toetsenborden op de markt, die met name geschikt zijn voor gebruik in medische ruimten en door medisch personeel. Een bekend soort toetsenbord is de IP66 siliconen toetsenbord. Siliconen zijn stoffen die uitstekend bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en ook bestand tegen de inwerking van zuurstof en schadelijke UV-straling. Deze toetsenborden mogen overigens nooit met schuursponzen of andere harde materialen worden schoongemaakt, aangezien siliconen snel beschadigen. U maakt het toetsenbord eerst schoon en pas daarna kunt u het desinfecteren.

Geef een antwoord