Medisch toetsenbord voor tandartsen

Wist u dat op een toetsenbord gemiddeld meer bacteriën leven dan op een doorsnee Wc-bril? Een medisch toetsenbord voor tandartsen moet voldoen aan bepaalde richtlijnen, die onder meer zijn vastgelegd in een protocol. Dit protocol is ontwikkeld door de werkgroep Infectie Preventie – Tandheelkunde (WIP-T Richtlijn). Dergelijke toetsenborden, die door steeds meer tandartsen gebruikt worden, voorkomen in veel gevallen de risico’s die artsen lopen door contact met bloed van patiënten. Andersom geldt dat patiënten een verminderde kans hebben op het krijgen van een besmettelijke ziekte of infectie, indien er wordt gewerkt op een medisch toetsenbord. Dat is niet zo gek, want toetsenborden zijn doorgaans een bron van bacteriën en virussen. Veel daarvan worden via de arts overgedragen op de patiënt. Een medisch toetsenbord is in feite een tandheelkundig instrument. Deze is gemakkelijk te reinigen, zelfs met agressievere reinigingsmiddelen. U kunt de toetsenborden tevens afspoelen met kraanwater om de resten van reinigingsmiddelen te verwijderen.

Wat is een medisch toetsenbord?

Medische toetsenborden zijn toetsenborden die speciaal zijn ontwikkeld voor medisch personeel. Zij komen immers meer dan de gemiddelde mens in aanraking met ziekmakende bacteriën en virussen. Door gebruik te maken van deze hygiënische toetsenborden, wordt de kans op een bacteriële infectie verkleint. Zowel bij de patiënt als bij het medisch personeel, in dit geval is dat de tandarts. Deze speciale toetsenborden voor medici, werken precies hetzelfde als normale toetsenborden. Het verschil is dat ze echter volledig afwasbaar zijn en meestal voorzien van een bepaalde coating, waarop bacteriën en vuil zich niet kunnen hechten. Doorgaans kunnen deze toetsenborden schoongemaakt en gereinigd worden met schoonmaakmiddelen die specifiek goedgekeurd zijn voor medisch gebruik.

Waarom speciaal voor tandartsen?

De toetsenborden die zijn goedgekeurd voor medisch gebruik in tandartsenpraktijken, mogen zelfs volgens de richtlijnen die het WIP (Werkgroep Infectie Preventie) heeft opgesteld binnen de spatzone in tandartspraktijken gebruikt worden. Deze producten moeten na patiëntbehandeling dan wel weer gedesinfecteerd worden, zodat de hygiëne gehandhaafd blijft. Deze hygiënische toetsenborden zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een volledig vlak oppervlak. Daardoor zijn ze na elke patiëntbehandeling zeer gemakkelijk en doeltreffend te desinfecteren.

Kenmerken van de beste toetsenbord voor tandartsen

Er zijn in de loop der jaren veel medische toetsenborden ontwikkeld. Belangrijk voor tandartsen is dat zij dit toetsenbord ook kunnen gebruiken binnen de spatzone van de patiënt. Zoekt u een toetsenbord die op alle fronten uitblinkt, met name op hygiëne maar natuurlijk ook op gebruiksvriendelijkheid? Dan is een toetsenbord die is goedgekeurd door het WIP (Werkgroep Infectie Preventie) altijd een goede keuze. Wij hebben enkele kenmerken verzameld waaraan een goede medische toetsenbord sowieso moet voldoen.

  • Vlak oppervlak: Door een toetsenbord te nemen met een vlak oppervlak, kunt u deze snel en gemakkelijk desinfecteren. Een goed toetsenbord die geschikt is voor medisch gebruik, moet altijd met alcohol of andere desinfectanten grondig schoongemaakt kunnen worden. Deze stoffen moeten dan wel goedgekeurd zijn voor medisch gebruik.
  • Gebruikersgemak: Uiteraard moet op een dergelijk toetsenbord ook gewerkt kunnen worden. Met low-travel keys typ je comfortabel en de toetsen zijn tevens gemakkelijk en snel schoon te maken.
  • Wassen: De toetsenborden moeten daarnaast volledig afwasbaar en dus waterdicht zijn.
  • Coating: Lang niet alle medische toetsenborden hebben een coating laag. Let op de aanwezigheid van een speciale coating, waarmee het voor bacteriën onmogelijk wordt gemaakt om zich te hechten aan het materiaal. Ook de kabels moeten met deze speciale antibacteriële nano-zilver coating behandeld zijn. Maar nog handiger is het om een hygiënisch toetsenbord voor tandartsen te bestellen die draadloos te gebruiken is.
  • Schakelaar: Let er speciaal op dat het toetsenbord beschikt over een aan/uit schakelaar. U voorkomt hiermee dat u per ongeluk toetsaanslagen doet terwijl u de toetsen of het gehele toetsenbord schoonmaakt.
  • Verlichting: Voor tandartsen is dit misschien niet perse nodig maar een medisch toetsenbord beschikt meestal over backlight. Daardoor kan er ook in minder verlichte ruimtes gewoon doorgewerkt worden.
  • Cleaning alert: Dit is meestal optioneel en niet alle hygiënische toetsenborden hebben deze functie. Voor tandartspraktijken is de cleaning alert een onmisbaar hulpmiddel. Deze registreert namelijk of het toetsenbord al is gereinigd. U of uw personeel worden met de cleaning alert hier eventueel aan herinnert.

Bewezen resultaat!

Testen en onderzoeken hebben bewezen dat het aantal bacteriën gereduceerd wordt tot bijna 95%, wanneer medisch personeel de toetsenborden regelmatig desinfecteert. Gangbaar is om toetsenborden minimaal elke 8 tot 12 uur te reinigen. Tandartsen die deze middelen binnen de spatzone gebruiken, moeten het apparaat na elke behandeling schoonmaken. Tenzij bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden. Door gebruik te maken van latex handschoenen, wordt het aantal aanwezige bacteriën mogelijk gereduceerd.

Cleaning alert

Gebruik nooit een conventionele toetsenbord in ruimten waar hygiëneregels strikt in acht moeten worden genomen. Deze zijn namelijk niet te reinigen. Het aantal bacteriën op deze toetsenborden is tot 400 keer zo groot als op een doorsnee Wc-bril. U kunt dan ook wel weten dat deze toetsenborden een bron zijn van verspreiding van infecties. Maar een medisch toetsenbord moet ook gereinigd worden. Om te voorkomen dat dit niet regelmatig gebeurt, kunt u een toetsenbord kopen met een ingebouwde cleaning alert. Deze herinnert de gebruiker ervan dat het toetsenbord gereinigd moet worden. Er wordt automatisch geregistreerd wanneer dit wordt gedaan.

Wat kost een medisch toetsenbord?

Medische toetsenborden zijn natuurlijk iets duurder dan gewone, conventionele toetsenborden. Toch verschillen de prijzen niet zozeer van elkaar. Een goed toetsenbord is zelfs al vanaf enkele tientjes te koop. Maar een goede hygiëne is natuurlijk onbetaalbaar. We denken dan ook dat u niet zozeer op de prijs moet letten maar vooral de veiligheid van uzelf en uw patiënten moet waarborgen. Online is het gemakkelijk om dergelijke toetsenborden te bestellen. U kunt eventueel meerdere typen met elkaar vergelijken op basis van mogelijkheden en prijs. Als tandarts moet u zich houden aan de richtlijnen die de werkgroep Infectie Preventie – Tandheelkunde (WIP-T Richtlijn) heeft opgesteld en vastgelegd. U kunt de richtlijnen van het WIP op hun website nog eens in alle rust doornemen.

Advies nodig?

Hebt u advies nodig omdat u niet precies weet welk toetsenbord voor u geschikt is? Let dan vooral op de normen die gebruikt worden om aan te geven in hoeverre de producten geschikt zijn voor medisch gebruik. De normen IP66 en IP68 komt u waarschijnlijk met regelmaat tegen. Dit soort apparaten zijn dan ook uitermate geschikt voor gebruik in medische ruimten zoals operatiekamers, tandartspraktijken en laboratoria.

Geef een antwoord