Geplaatst op

De juiste manier om een toetsenbord schoon te maken

39433977_m

Je bent je er misschien niet van bewust, maar het toetsenbord is 1 van de grootse bacterietrekkers die er bestaat. We besteden dagelijks veel tijd achter de computer en zelfs de maaltijden worden achter de computer gegeten. Dit zorgt er voor dat er op en in het toetsenbord meer bacteri├źn zitten dan op een wc-bril! Het is dus van groot belang dat je probeert om je toetsenbord goed schoon te houden. Hoe doe je dat? In dit artikel vertel ik jullie de juiste manier om je toetsenbord schoon te maken!

Als je nooit je toetsenbord schoonmaakt blijft het een broeinest voor bacteri├źn. Om dit voorkomen is het slim om van tijd tot tijd je toetsenbord eens schoon te maken. Dit is natuurlijk niet echt een leuk klusje, daarom stel je het zo veel mogelijk uit. Met deze tips wordt het schoonhouden van je toetsenbord een stuk gemakkelijker.

Toetsenbord laptop schoonmaken

Er is een groot verschil tussen het schoonmaken van een laptoptoetsenbord en het schoonmaken van een los toetsenbord. Bij een los toetsenbord is het namelijk mogelijk om alle toetsen los te halen. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. Voor een laptop kun je het beste de volgende stappen doorlopen.

Stap 1. Verwijder de grootste rommel

Het eerste wat je moet doen bij het schoonmaken van een laptoptoetsenbord is de grootste rommel verwijderen. Dit kan op een hele simpele manier: houd de laptop op de kop en schud een aantal keer. Je zult verbaast staan over de hoeveelheid troep die dan uit je toetsenbord komt. Doe het wel voorzichtig, want een laptop is een gevoelig apparaat en je wilt natuurlijk geen kapotte laptop.

Naast de ouderwetse manier van het schudden kun je ook gebruik maken van een stofzuiger. De beste manier om met een stofzuiger het vuil te verwijderen is door middel van een speciale stofzuiger. Er bestaan mini stofzuigers die speciaal gemaakt zijn om toetsenborden schoon te maken. Als je vaker je toetsenbord wilt schoonmaken kan het handig zijn om er 1 te kopen.

Stap 2. Maak de toetsen schoon

De grootse viezigheid is nu uit je toetsenbord verwijderd. De volgende stap is het schoonmaken van de toetsen. Deze kun je er helaas niet uithalen, dus moet je het op een andere manier doen. Gebruik hiervoor wattenstaafjes. Je kunt het beste een wattenstaafje deppen in wasbenzine of een ander ontsmettingsmiddel. Met dit wattenstaafje ga je vervolgens alle toetsen bij langs, tot het wattenstaafje te smerig is geworden. Pak dan een ander wattenstaafje en ga door tot je alle toetsen van het bord hebt gehad.

Stap 3. Veeg het toetsenbord schoon

De laatste stap tijdens het schoonmaken van je laptoptoetsenbord is een doek over de laptop halen. Je wilt niet dat het ontsmettingsmiddel tussen de toetsen blijft zitten. Met een doek die niet pluist kun je over het toetsenbord gaan om deze weer droog te krijgen. Gebruik een doek die niet pluist, anders kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Los toetsenbord schoonmaken

Een los toetsenbord kun je veel grondiger schoonmaken dan het toetsenbord van een laptop. Volg onderstaande stappen voor een schoon en hygi├źnisch toetsenbord.

Stap 1. Verwijder de toetsen uit het toetsenbord

Voordat je de toetsen van je toetsenbord gaat verwijderen kan het slim zijn om er een foto van te maken. Als je de toetsen later weer terug gaat plaatsen weet je precies waar welke toets hoort. Nu kun je beginnen met het verwijderen van alle toetsen. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een klein mesje of een kleine schroevendraaier. Hiermee kun je alle toetsen 1 voor 1 uit het bord wippen. Wees hier wel voorzichtig mee, want de toetsen zijn breekbaar.

Stap 2. Maak de toetsen schoon

De toetsen zijn nu allemaal uit het toetsenbord verwijderd. Dit betekent dat je nu aan de slag kunt gaan met het schoonmaken. Gebruik hiervoor een sopje van water met zeep of ontsmettingsalcohol en maak alle toetsen apart schoon. Doe dit grondig, totdat je echt al het vuil verwijderd hebt. Laat na het schoonmaken de toetsen goed opdrogen.

Stap 3. Reinig het toetsenbord

Als de toetsen uit het toetsenbord verwijderd zijn heb je de beste mogelijkheid om het bord zelf ook schoon te maken. Hiervoor kun je het beste weer gebruik maken van een mini stofzuiger om de viezigheid weg te krijgen. Mocht je deze niet hebben, dan je het beste weer gebruik maken van een doek met ontsmettingsmiddel. Pas wel op met het gebruik van het ontsmettingsmiddel, je wilt namelijk niet het middel je toetsenbord beschadigd.